Мисля, че при Вас нещата са малко по-различни, но благодаря да идеята. Ще прочета нещо да този фонд. Моята идея е, ако го пратя разходи за дарение чл. 31, ал.1, т.8 от ЗКПО и приложа ТЕЛК решението + всички документи от операцията към фактурата от болницата, дали това е  достатъчно достоверно пред данъчните за да го признаят за дарение.
Здравейте,

Във фирмата (ЕООД) имаме назначен работник по 2-ри трудов договор на 4 часа. През 2012 г. лицето е оперирано поради "Злокачествено новообразувание на простата". На 08.05.2013 г. по ТЕЛК решение лицето получава 80 % с право на работа и срока на определения % е 2 години(1.05.2015 г.). На 05.11.2013 г. е приет по спешност с болницата и се установя, че лицето има разсейки от операцията през 2012 г. и се налага да бъде опериран отново с разликата, че операцията не минава през здравна каса и е за сметка на лицето. Сумата на операцията е 6120 лв., която работника не може да заплати. За огромна радост собственикът на фирмата решава да поеме разноските за операцията. Болницата издава фактура на фирмата, а ние превеждаме парите по банков път по сметката на болницата.

Въпросът ми е: Как трябва да отразим платената сума, така че счетоводно отразеният разход да бъде признат за данъчни цели?


Благодаря!
Когато е "освободен" по чл.325 ал.1 т.4 лицето получава 60% за последните 24 месеца назад (чл. 54б от КСО), а във връзка с времето за получаване се гледа осигурителният стаж (чл.54в от КСО), т.к. може да е назначен на 4 часа - тогава трудовия стаж е 1 ден, а осигурителния е 1/2 раб. ден.